JäPSiläiset tutuksi: Kansallisen Liigan Legenda Terhi Uusi-Luomalahti

27.3.2023

JäPS-kasvatti ja JäPS:issä pitkään valmentanut Terhi ”Tepa” Uusi-Luomalahti valittiin viime viikolla naisten pääsarjan, Kansallisen Liigan legendaksi. Seuran toimistolla tet-harjoittelussa olleet kasiluokkalaiset Elias Isokääntä ja Oliver Lehtinen haastattelivat Terhiä hänen mittavasta urastaan.

Terhin jalkapalloura starttasi, kun hänen perheensä muutti Järvenpäähän hänen ollessaan 8-vuotias. Naapurin tyttö pelasi jalkapalloa ja houkutteli hänet mukaan JäPS:in treeneihin. Terhi pelasi myös jalkapallon ohella ringetteä. Lopulta piti kuitenkin valita kumpaa jatkaa, kun ei aika riittänyt enää molempiin.

”Olin niin intohimoinen futari, ettei mikään muu laji olisi tullut kyseeseen. Pelattiin lähes päivittäin kerrostalon pihalla poikien kanssa ja kävin kavereiden kanssa tai itsekseni Harjulan koulun kentällä”, Tepa kertoo.

Jalkapalloura vei Terhin PuiU:n kautta HJK:hon, jossa hän voitti 7 Suomen mestaruutta ja 4 Suomen cupia. Suomen maajoukkueessa Terhi pelasi yhteensä 60 maaottelua, joissa hän teki 7 maalia. Terhi on toiminut myös mm. naisten A-maajoukkueen fysioterapeuttina. Futisuransa jälkeen Tepa on palannut kasvattajaseuraansa ja valmentanut JäPSissä naisten edustusjoukkuetta, B-tyttöjä ja tällä hetkellä hän on valmentajana T2014-17 ikäluokassa. 

 Lopuksi vielä pari tiukkaa kysymystä legendalle:

 Kuka on ollut paras pelaaja, jota vastaan olet pelannut? 

- USA:n Mia Hamm ja Saksan Birgit Prinz

 Kuka on suosikkipelaajasi?

Nuorena oli Marco van Basten sekä Maradona ja sen jälkeen tuli Fabio Cannavaro. Nykyisistä Virgil van Dijk on jäätävän kova ja eleetön!

 Mikä on urasi paras saavutus omasta mielestäsi? 

- HJK:ssa joukkueen pääsy naisten UEFA Cupin (nykyinen Mestareiden Liiga) välieriin. Ja henkilökohtaisesti pääsy naisten EM 2005 kisajoukkueeseen Englantiin.

 Mikä on ollut vaikeinta urallasi? 

- Monet loukkaantumiset uran aikana ja niistä kuntoutuminen.

 Kuinka paljon treenasit viikossa, kun olit huipulla? 

- Treenasin n. 8-9kertaa viikossa. Oli onni olla tilanteessa, että sain sen verran palkkiota, jotta tein vain osittain töitä.

 Mitä vaatii tulla ammattilaisjalkapalloilijaksi? 

- Halua kehittyä ja intohimoa treenaamiseen. Harvoin itsellä oli olo, että pakotettiin vaan siitä pitää oikeasti tykätä. Muusta elämästä joutuu tinkimään, jotta löytyy aikaa treenata ja opiskella/tehdä töitä. Tekosyitä ei voi keksiä, jos haluaa menestyä urheilussa vaan elämä on suunniteltava urheilun ympärille ja siitä pitää silti pystyä nauttimaan.

 Mitä JäPS merkitsee sinulle? 

 - JäPS on seura, jossa koko perhe voi pelata ja osallistua laadukkaaseen tekemiseen. Nuorena olen JäPSssä urani aloittanut ja nykyisin tyttäret ja mieheni siellä myös pelaa, joten kyllä koko perheen sydän sykkii sinistä!