Henkilökuvia JäPSiläisistä: Kultaakin kalliimmat taustatoimijat

11.11.2022

Nimi: 

Satu Kataja

Ikä: 

49 vuotta.

Jalkapallotausta: 

"Minulla ei ole omaa urheilullista fudistaustaa", Satu aloittaa jatkaen: "Työ toimihenkilönä JäPSin riveissä alkoi muistaakseni vuonna 2015. Tuolloin olin vielä epävirallisena huoltajana P05-ikäluokan pelissä ja huoltajana toimin siellä edelleenkin. Sittemmin toimihenkilön pesti on laajentunut P08-ikäluokkaan, siellä huoltajan ja jojon hommiin."

Mitä JäPS sinulle merkitsee: 

"Yhteisöllisyyttä, elämäntapaa. Mahdollisuuksia ja muistojen luomista", Satu summaa.

Paras JäPS-muisto: 

"Kaikki on ollut parasta, varsinkin mahdollisuus saada seurata sivusta pelaajien kehityskaarta pojista nuoriksi futareiksi. Parasta on ollut myös saada olla mukana hetkissä: sekä onnistumisissa että tappioissa - jakaa kokemuksia ja tunteiden kirjoa pelaajien sekä joukkueiden muiden taustojen (toimihenkilöiden ja vanhempien) kanssa - fudiksessa eletään täysin tuntein", kertoo Satu.

"Hienoa on myös ollut nähdä uusien ystävyyssuhteiden syntymistä pelaajien kesken ja kuulla keskinäisiä juttujaan, joista ei itse kyllä enää oikein tajua yhtään mitään", Satu pohtii olkiaan kohauttaen. "Hienoa on ollut myös itsekin löytää uusia ystävyyksiä muista vanhemmista." 

Tunnelmointi jatkuu: "Parhaimmat fiilikset ovat yleensä pukukopissa juuri ennen peliä: ilmassa leijuu jännitys ja sanaton toiveikkuus voitosta. Se hetki, jolloin pelaajat kokoontuvat rinkiin pelin alussa kajauttamaan yhdestä suusta "JäPS", on myös aina yhtä sykähdyttävä."

"Monelle pelaajalle fudis on  harrastus, ihan loistava sellainen. Harvasta tulee ammattilaispelaaja, mutta jokaisella pelaajalla on mahdollisuus tulla oman elämänsä futariksi", Satu fiilistelee.

Satu Monitoimihallin siimeksessä.

Nimi:

Katja Hakala 

Ikä:

46 vuotta.

Jalkapallotausta:

"Jalkapallotausta ennen lapsen harrastuksen aloittamista liittyi lähinnä isoveljen futispeleissä käyntiin lapsena ja yläasteen liikuntatunneilla pelailuun. Kun jälkikasvu ilmoitti keväällä 2016 aloittavansa jalkapallon harrastamisen, olin lähinnä kauhistunut. Silmissä vilisi mokkapalat ja futiksentäyteiset viikonloput", Katja kertaa. 

"Reilu 6 vuotta ja monta mokkapalapellillistä myöhemmin on vaikea kuvitella iltoja ilman treeneissä ja peleissä notkumista", hän jatkaa. "Tulipa käytyä aikuisten jalkapallostarttikin, joka oli huisin hauska kokemus ja jatkossakin tulee ehkä käytyä potkimassa palloa, jos vaan aika riittää."

"Vuosien varrella on tullut futismutsin toimen ohella pyörittyä huoltajan sekä hetki jojonkin hommissa, mutta parasta on viettää aikaa hyvässä porukassa kentänlaidalla ja auttaa missä vain osaa ja pystyy", Katja pohdiskelee.

Mitä JäPS sinulle merkitsee:

"JäPS merkitsee minulle lapsen iloa onnistumisista,  yhteistyötä ja omien kannustamista sinisellä sydämellä. Ja omilla tarkoitan kaikkia jäpsiläisiä joukkueita", monessa mukana ollut Katja lisää.

Paras JäPS-muisto: 

"Futisäitiyden alkujärkytyksestä toivuttua on futismutsiudesta tullut elämäntapa ja hyviä muistoja on tullut rutkasti eri joukkueiden kanssa touhutessa, niistä onkin vaikea valita parasta. Onneksi kameraa on tullut pidettyä mukana, joten muistoihin on helppo palata", kertoo Katja. 

"Parhaita muistoja on kertynyt monista turnausjärjestelyistä kuten muun muassa ikimuistoinen Ainolaturnaus, kun ampiaiset oli pilata buffailon parveilemalla sankoin joukoin herkkujen ympärillä.", Katja muistelee. "Tietysti myös muistoja on turnausreissuilta, joista kohokohta lienee turnaus Veronassa, mistä pelaajat kotiutuivat hopeamitalien kera." 

Muistoja on luotu myös talvisaikaan. "Ikimuistoisia hilpeydenhetkiä vakavan asian äärellä on tuoneet ne talven lumisadepäivät, kun porukalla on kaivettu hallia lumikuorman alta. Joutuipa kerran kaverikin mukaan talkoisiin, kun pyysi mukaan kahville. Koska juuri olin lähdössä lapiointitalkoisiin niin lupauduin kahville, kunhan hän ensin huhkii lapionvarressa", Katja naurahtaa.

Katjan löytää kentän laidalta säässä kuin säässä.

Editointi: Sofi Heikkilä.