Loukkaantumisen sattuessa

HYVÄ ENSIHOITO/ENSIAPU ON VAMMAN PARANEMISEN JA KUNTOUTUMISEN PERUSTA !

ENSIHOITO TARKOITTAA 4:N K:N HOITOA:

  1. KOMPRESSIO eli puristus – ei liian kireälle
  2. KYLMÄ – ei liian kylmää
  3. KOHOASENTO – sydämentason yläpuolelle, turvotus laskee
  4. KEVENNYS – ei turhaa rasitusta, turvotus laskee

ENSIMMÄISET 12 TUNTIA loukkaantumisen jälkeen kylmähoitoa annetaan loukkaantuneelle alueelle 20 min. kerrallaan kahden tunnin välein. Kylmähoitojen välillä alueen ympärillä on oltava puristava eli komprimoiva side.

12-24 TUNTIA loukkaantumisesta kylmähoitoa annetaan 3-5:n tunnin välein.

Jos KAHDEN VRK:N (48 tuntia) kuluttua vamma ei ole selvästi parempi (=oireeton) , on syytä hakeutua lääkärin tai fysioterapeutin vastaanotolle.

OIREITA VAKAVAMMASTA VAMMASTA=RIKKOUTUNEESTA KUDOKSESTA:

  • SELVÄ TURVOTUS
  • LEPOSÄRKY
  • MUSTELMA
  • RASITUKSESSA LISÄÄNTYVÄ KIPU

Jos edellä mainitut oireet lisääntyvät, on syytä hakeutua lääkärin/fysioterapeutin vastaanotolle ennen ed. aikarajoja.


HOITOONOHJAUS

OP Jalkapalloturvan sekä AON Pelipassivakuutuksen mukaiset ohjeet löytyvät vakuutus -sivulta, 

OP Vakuutusturvassa JäPSillä on oma hoitopolku. Vahingon sattuessa puhelinpalvelussa (puh. 0100 5225) vastataan vuoden jokaisena päivänä klo 7-23 välisenä aikana. Asioinnin yhteydessä hoituu sekä terveys- että vahinkoasia samalla puhelinsoitolla. Puhelimeen vastaa aina terveydenhuollon ammattilainen, joka tarvittaessa varaa  ajan lähimpään  hoitolaitokseen OP:n kumppaniverkoista. Terveysmestari tekee puhelun yhteydessä korvausratkaisun ja välittää tiedon vahingon korvattavuudesta hoitolaitokseen. Hoitoon pääsee nopeasti ja asiakas välttyy turhilta käynneiltä ja soitoilta.

Terveysmestari: puh. puh. 0100 5225, avoinna joka päivä klo 7-23


RASITUSVAMMAT

Usein pelaaja saattaa kärsiä kasvun mukanaan tuomista ns. kasvukivuista. Näiden taustalla ei välttämättä ole varsinaista tapaturmaa tai loukkaantumista.

Nämä kasvukivut ovat usein täysin normaaleja pituuskasvuun liittyviä oireita ja niitä voi olla ajoittain hyvinkin vaikea tunnistaa.

Näille kasvukivuille on tyypillistä, että lepo auttaa vähäksi aikaa mutta rasitusta lisättäessä vaivat alkavat uudestaan.

Pelaajan pituuskasvuun voi myös liittyä ns. rasitusvammoja. Näiden ed. vammojen hoidossa olisi erittäin tärkeää, että pelaaja hakeutuisi tarpeeksi nopeasti lääkärin/fysioterapeutin vastaanotolle.

Näin vamma pystytään tunnistamaan/diagnostisoimaan nopeasti ja hoitamaan asianmukaisesti.

Pitkittyneenä vamma voi pahentua ja aiheuttaa lisää oireita (toisten rakenteiden kipeytymistä).

Kasvuun liittyvien kipujen ja rasitusvammojen hoidossa pelaajan tarvitsee hyvin harvoin lopettaa urheilua kokonaan, riittää kun harjoittelua kevennetään asianmukaisella tavalla ja tehdään korvaavia ja korjaavia harjoitteita.