Kohti kautta 2024: Isto Peltomäki siirtyy päätoimiseksi valmennuspäälliköksi

7.9.2023

Seuran toimistolla on viime viikot käynyt melkoinen kuhina, kun ensi kauden suunnittelua tehdään täysillä kierroksilla. Yksi suunnittelun keskeisiä rakennuspalikoita on valmennuspäällikköorganisaation kiinnittäminen. Seuran tavoitteena on, että kaikissa ikäluokissa toimii valmennuspäällikkönä seuran työntekijä. 

- Sataprosenttisesti emme tähän vielä tulevalla kaudella pääse, mutta suunta on selvä. Viime kausien kokemusten perusteella on selvää, että päätoimisen seuran työntekijän oleminen mukana ikäluokan arjessa on tiivistänyt kommunikaatiota seuran toimiston ja ikäluokan välillä. Kehitettävää toki on edelleenkin paljon niin urheilullisesti kuin hallinnollisestikin, luonnehtii JäPSin urheilutoimenjohtaja Osku Partonen. 

Seuran johtokunta käsitteli rekrytointipäätöksiä viime kokouksessaan. Ikäluokkien P2013 ja P2014 valmennuspäällikkönä aloittaa 1.11.2023 Isto Peltomäki. Isto on valmentanut P2013 ikäluokassa vuodesta 2019 lähtien. Uudessa roolissaan Isto vastaa em. ikäluokkien toiminnan organisoinnista ja kehittämisestä sekä toimii tason 1 päävalmentajana. Isto tulee jo ennen aloittamistaan päätoimisena seuran työntekijänä ottamaan aktiivista roolia ensi kauden suunnittelusta. 

Valmennuspäällikön tehtävänkuva on varsin laaja, ja iso osa työstä tapahtuu muualla kuin kentän laidalla. Usein esitetty kysymys kuuluukin, mitä valmennuspäällikkö oikein tekee, kun ei häntä näy treeneissä tai peleissä. 

Valmennuspäällikön tehtävät: 

- Ikäluokan toiminnan organisointi: Valmennustiimin rakentaminen ja toimihenkilöresurssien riittävyyden varmistaminen, ikäluokan talouden suunnittelu seuran linjausten mukaisesti yhteistyössä ikäluokkavastaavan ja taloudenhoitajan kanssa
- Ikäluokan valmennustiimin johtaminen ja valmentajien valmentaminen
- Koko ikäluokan kausisuunnitelman ja kaikkien harjoitusryhmien harjoitusten suunnittelu seuran valmennuslinjauksen mukaisesti
- Pelaajien kehityksen seuranta seuran pelaajakehityskonseptin mukaisesti
- Harjoitus- ja peliryhmien sekä pelitoiminnan organisointi yhteistyössä ikäluokan päävalmentajien kanssa 
- Yhteydenpito ikäluokan vanhempien kanssa
- Seurayhteistyön kehittäminen lähiseurojen kanssa omien vastuuikäluokkien osalta
- Pelaajatarkkailu ja -rekrytointi 

Seuratasolla ensi kauden talousarvio ja toimintasuunnitelma käsitellään seuran syyskokouksessa tiistaina 10.10.2023. Syys-lokakuun aikana siis luodaan koko seuran ensi kauden päälinjaukset. Ikäluokkien budjetointiprosessi on käynnistymässä ja sen keskeisimmät kuluerät eli valmennus ja hallivuorot on tarkoitus saada valmiiksi niin pian kuin mahdollista. 

- Keskusteluja ensi kaudesta käydään seuran toimiston ja ikäluokan johtotiimien välillä, yhteisenä tavoitteena löytää toimintamallit, joiden avulla ikäluokat voivat hyvin, ja pelaajat kehittyvät ja viihtyvät jalkapallon parissa, toteaa Partonen. 

Isto Peltomäki aloittaa päätoimisena seuran työntekijänä 1.11.2023 (kuva: Sofi Heikkilä)