Historian havinaa

8.11.2022

Mistä kaikki alkoi?

Järvenpään Palloseura sai alkunsa, kuten moni muukin urheiluseura, määrätietoisen porukan tiiviistä yhteistyöstä ja prioriteettien aiheuttamasta kiistasta isomman seuran sisällä. Moniurheiluseura Järvenpään Palon alaisuudessa urheilua harrastanut joukko halusi parantaa jalkapallon olosuhteita kotikaupungissaan ja rakennutti maalikehikot yhteiskäytössä olleelle pesäpallokentälle. Pesiksen ollessa Järvenpään Palon päälaji, ei jalkapalloon käytetyistä maalikehikoista oltu valmiita maksamaan materiaalikuluja tekijöille. Yhden aktiivin isä kustansi tavarat lopulta omasta pussistaan, ja siitä suivaantuneena jalkapallojaos alkoi puuhaamaan jalkapallolle omaa seuraa Järvenpäähän.

Maalikehikkojupakasta kului vain puoli vuotta, kun JäPS oli jo saatu perustettua. Urheilutoiminta seurassa alkoi jääpallolla, joka kohtalaisen menestyksenkin jälkeen vaihtui uuden sukupolven pelureiden myötä jääkiekoksi 60-luvulla. Jalkapallon JäPS starttasi ensimmäisen vuotensa aikana keväällä 1948 vaikeissa olosuhteissa. Omaa kenttää ei alkuun ollut, ja seura kärsikin talousvaikeuksista kotipelien puuttuessa. Rahoitusta kerättiin järjestämällä rusettiluisteluita ja tanssiaisia. Olympiavuonna käyttöön saatu ”Keskuskenttä” mahdollisti kunnollisen harjoittelun ja kotiotteluiden pelaamisen omassa kaupungissa. Otteluista saaduilla tuloilla ja lahjoitusvaroilla seuralle hankittiin 25 uutta pelipaitaa, 11 paria säärisukkia ja uusi ottelupallo.

Vaiheita historiassa

Pienestä on lähdetty kasvamaan, kun alkuvuosina Järvenpäässä harjoitteli enimmillään kahdesta kolmeen joukkueellista pelaajia. Siirtymä palloiluseurasta jalkapalloseuraksi vei parikymmentä vuotta, kun vasta 70-luvulla jalkapallon harrastajien määrä kasvoi sen verran, että seura erikoistui selkeämmin jalkapalloon. Nousut ja laskut sekä sarjapaikoissa että pelaajamäärissä värittivät 80- ja 90-lukuja. Turnausmenestystä toi muun muassa D-tyttöjen ja myöhemmin B-tyttöjen saavuttamat SM-pronssit, joita ei ehkä aikanaan arvostettu riittävästi.

Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana olosuhteet ovat parantuneet radikaalisti, kun hiekkakentistä on päästy käytännössä luopumaan, talviharjoittelu on siirtynyt halleihin ja organisaatiossa työskentely on muuttunut vapaaehtoisesta talkootoiminnasta täyspäiväiseksi ammatiksi. Seuraa pyörittävä toimisto ja sen henkilöstö on siirtynyt omaan toimistoonsa kampusalueellemme hallien yhteyteen. Yhteisö on kasvanut olosuhteiden parantumisen myötä: kun 90-luvun lopulla pelaajia ja toimijoita JäPSissä oli noin tuhat, tällä hetkellä jäsenten määrä on jo yli 1400. Urheilullisia onnistumisia on tullut aikuisten edustusjoukkueiden lisäksi esimerkiksi B-tytöille (useampi kausi T18 SM-sarjassa) ja B-pojille (vahvaa menestystä P17 Ykkösessä).

Missä mennään nyt?

Kun matka kohti 100-vuotiasta JäPSiä on edennyt kolme neljännestä, ovat olosuhteet jalkapallossa kehittymiselle ja kilpailemiselle seurassamme mahtavat. Täysimittainen, juoksusuoralla ja toiminnallisuusalueella höystetty kuplahalli vastaa lisääntyneeseen tilantarpeeseen Jampan jalkapallohallin ohessa ja kesäisin käytössä on kaksi isoa tekonurmikenttää, joissa pelaaminen onnistuu säässä kuin säässä. Keskuskentän remonttikin varmistui ensi syksynä alkavaksi ja sen valmistuessa kaupunkimme saa arvoisensa jalkapallopyhätön. Edustusjoukkueemme menestyivät upeasti sarjanousujen jälkeen omissa sarjoissaan, miehet Ykkösessä ja naiset Kakkosessa. Onkin enää ajan kysymys, että jompikumpi edustusjoukkueistamme nousee Suomen korkeimmalle sarjatasolle pelaamaan ja ruokkimaan futishuumaa Järvenpäässä entisestään.

Junioritoimintamme perusta on pelaajakehityksen varmistaminen osaavilla valmentajilla ja vahvalla taustaporukalla. Valmentajien ammattitaitoa kehitetään jatkuvasti kurssien sekä etenkin valmennuspäälliköiden tekemän mentoroinnin avulla. Taustatoimijat saavat jatkossakin tukea toimistolta, sillä ilman ikäluokkavastaavia, joukkueenjohtajia ja isä-/äitivalmentajia ynnä muita toimijoita jäisi pikkufutareilta moni kokemus kokematta. Myös muu aktiivisten vanhempien verkosto on toiminnalle äärimmäisen tärkeää.

Seura = jäsenet

JäPS on alun perin perustettu palvelemaan jalkapallosta kiinnostuneita järvenpääläisiä, ja sen tehtävän äärellä on tarkoitus jatkaa tästedeskin. Arvomme reiluus, yhteisöllisyys, iloisuus, urheilullisuus ja ennakkoluulottomuus ohjaavat toimintaamme ja kehityksen suuntaa. JäPS on kaikkien jalkapalloihmisten seura, jossa syy kaikelle tekemiselle on pelaajissa ja pelissä. Sillä mitäpä olisi seura ilman jäseniään.

Lähteet:

Riku Roos: Rankkari lepikossa. Järvenpään Palloseuran historia.

Järvenpään Palloseuran toimintakertomukset 2014–2021.