Päivitetty ohjeistus seuroille koronavirusepidemiaan liittyen

12.3.2020

PÄIVITETTY. Kiinassa käynnistyi alkuvuonna uuden koronaviruksen aiheuttama tartuntatautiepidemia (COVID-19). Epidemiatilanne muuttuu tällä hetkellä nopeasti, ja Palloliitto on päivittänyt koronavirustilanteeseen liittyvää ohjeistustaan seuroille ja joukkueille.

Seuroille ja joukkueille ei suositella tällä hetkellä matkustamista ulkomaille turnauksiin tai peleihin. Tilanne muuttuu tällä hetkellä niin nopeasti, että kiellot ja rajoitukset liikkumisen suhteen muuttuvat jopa tunneissa, joten sairastumisen lisäksi on olemassa riski, että rajoituksien suhteen voi joutua tahtomattaan jäämään karanteeniin toiseen maahaan.

Palloliiton juniorimaajoukkueiden matkat ulkomaille harjoitusmaaotteluihin perutaan kevään osalta toistaiseksi. Ensi viikon T17-maajoukkueen kaksoismaaottelu Ruotsia vastaan Eerikkilässä on myös peruttu. Aikataulua voidaan tarkentaa tai muuttaa tilanteen niin vaatiessa.

Juniorimaajoukkueiden virallisten karsintaturnausten (P17, P19, P21, T19) osalta tilannetta seurataan yhteistyössä UEFAn kanssa. Selvityksessä on muun muassa, onko turnauksia mahdollista siirtää.

Aikuisten maajoukkueiden matkojen osalta tilanteen kehittymisen osalta seurataan niin kotimaan kuin kohdemaiden viranomaisten ohjeita. 

Palloliiton kotimaan jalkapallotapahtumien osalta (maaottelut, leirit, muut tapahtumat ja kotimaiset kilpailut) tilanteen kehittymistä seurataan tarkasti ja päätöksiä tehdään THL:n ja muiden viranomaisten suositusten mukaisesti.

YLEISIÄ OHJEITA

Lisäksi jokaisen vastuulla on korostaa huolellisen käsihygienian merkitystä kaikessa kanssakäymisessä. Joukkueiden edustajille ja erotuomareille suositellaan kättelyn välttämistä ottelutapahtumien yhteydessä. Joukkueen yhteisissä tapahtumissa jokaisella pelaajalla tulee olla oma juomapullo eikä yhteisiä juomapulloja käytetä. Harjoituksiin ja otteluihin ei tule mennä, jos on edes lieviä flunssaoireita. Ottelutapahtumien järjestämisen osalta Palloliitto seuraa mahdollisia viranomaisten tekemiä ohjeita ja suosituksia yleisötapahtumiin liittyen.

Jos epäilet koronavirustartuntaa, toimi paikallisten terveydenhuoltoviranomaisten ja THL:n ohjeiden mukaisesti ottamalla yhteyttä paikalliseen viranomaiseen ennen päivystykseen haketumista. Toimi näin myös, jos olet ollut läheisessä kontaktissa koronavirukseen sairastuneeseen henkilöön. 

THL:n sivuilta löytyvät päivitetyt tiedot epidemia-alueesta. THL:n tiedotusta koronavirustilanteesta voi seurata täältä >>

Ulkoministeriön verkkosivuilta löytyvät uusimmat matkustustiedotteet. UM:n uusimmat matkustustiedotteet >>

Artikkeli julkaistu alun perin 2.3.2020. Viimeisin päivitys 12.3.2020.